Dammann Freres – Ritualul ceaiului autentic

De trei generatii, Compania Dammann Freres a ramas fidela traditiei si radacinilor originale ale ceaiului: selectioneaza cele mai bune culturi, importa doar ceaiuri exclusiviste, transporta si pastreaza aromele cu mare grija, degusta si inventeaza noi amestecuri. Astfel, expertii Dammann va propun cele mai bune amestecuri si cele mai imbietoare arome.
Dammann Freres reprezinta cautarea neincetata a perfectiunii, a carei unic scop este satisfactia si placerea tuturor iubitorilor de ceai.

Compania
In 1925, fratii Robert si Pierre Dammann infiinteaza Societatea de Negot Dammann Freres, in timp ce sora lor deschide un mic magazin de ceai la New York. In acest fel, Dammann Freres perpetueaza traditia ceaiului, care a inceput in 1825, la Batavia, in India, unde a fost instalat primul punct de import de ceai.
In 1936, devin furnizorii oficiali ai Companiei Generale Transatlantica (prestigioasa „French Line”), ceaiurile lor fiind adorate de catre pasagerii din Ile de France sau Normadia.
De fapt, inca de la 1692, istoria face referire un nobil pe nume Damane, caruia i se acorda prin ordonanta regala privilegiul exclusiv de a importa, vinde si distribui cafea, ceai, sorbet si ciocolata.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, istoria Dammann Freres cunoaste o turnura inedita cand Robert Dammann il intalneste pe Jean Jumeau-Lafond, un mare iubitor de ceai, care incearca sa-si impartaseasca pasiunea cu publicul francez, putin initiat in materie de ceaiuri.
Aceasta revelatoare intalnire il determina pe Robert Dammann sa-i destainuie cunostintele si secretele lui Jean Jumeau-Lafond si chiar sa-i incredinteze destinul societatii in 1954.
Pasionat si inventiv, acesta a convins directorii marilor magazine din Franta sa comercializeze ceai varsat. A fost un mare succes, dupa numai cinci ani, mai mult de o mie de buticuri celebre frantuzesti vindeau ceaiuri vrac Dammann Freres.
In acelasi timp, Jean Jumeau-Lafond lanseaza primele ceaiuri aromatizate, ca un raspuns la renumitul Earl Grey britanic. Astfel, creeaza in anii ’50 vestitul ceai Gout Russe, un omagiu pentru sotia sa de origine rusa, care obisnuia sa stoarca un sfert de portocala in ceasca de ceai.
Ceaiul Gout Russe Doushka revolutioneaza peisajul gusturilor si aromelor din acel moment, oferind o alternativa la ceaiurile si amestecurile clasice.
Incepand cu anii ’60, Dammann Freres seduce o noua generatie de iubitori de ceai, propunandu-le ceaiuri cu fructe (cu portocale, cu coacaze, cu mar, cu patru fructe rosi etc.) si creand amestecuri unice, care au devenit apoi clasice veritabile (editiile speciale de ceaiuri de Craciun, amestecul Oriental, ceaiul Deux Chinois sau ceaiul Pomme d’Amour).
Crescand de mici in acest univers, fratii Jacques si Didier Jumeau-Lafond ii succed tatalui lor, dupa ce i-a invatat rigoarea si exigenta meseriei, care cere si rabdare, dar si eleganta si creativitate.
Expert mondial recunoscut, Jacques Jumeau-Lafond este autorul „Cartii iubitorului de ceai”, una din primele lucrari franceze despre ceai, destinata marelui public.
Iar Didier Jumeau-Lafond, de mai bine de 30 de ani, creeaza si dezvolta noi produse, lui datorandu-i-se avantul gamei de ceaiuri verzi si crearea saculetului de ceai Cristal.
In urma celor doi frati vin Emmanuel si Flora, a treia generatie Jumeau-Lafond, care vor pastra mostenirea prestigioasei case de ceai si vor continua traditia si, in acelasi timp, inovatia care duc la perfectionarea neincetata a ritualului ceaiului.

Calatoria ceaiului
Ambalat in cutii de lemn in locul de origine, ceaiul soseste in depozitele Dammann Freres dupa ce a fost cumparat sau licitat in Colombo, Cochin, Calcutta sau direct de pe plantatie, din China, Japonia sau Formosa. Este stocat si ferit de lumina, umiditate si schimbari de temperatura, asteptand sa fie preparat si vandut.
Etapa de degustare este foarte importanta, persoana care degusta si amesteca ceaiurile incercand fiecare ceai propus de plantatii din intreaga lume. Asadar, in sala de degustare sunt selectionate cele mai bune ceaiuri si create noi amestecuri parfumate.
Deoarece lumina si aerul fac ceaiul sa-si piarda din aroma, parfum si gust, Dammann Freres il pastreaza in cutii ermetice de metal sau de lemn. De asemenea, propun si ceaiul la pliculete, ambalat in saculetii Cristal, conceputi special pentru a pastra aroma si gustul intacte, lasand indeajuns de mult spatiu pentru frunzele de ceai sa-si elibereze aromele. Materialul asemanator matasii, din care sunt confectionati saculetii patentati Cristal, nu altereaza gustul ceaiului.

Originile ceaiului
China este tara cu cea mai mare vechime in exportul de ceai, in prezent existand plantatii de ceai in peste 30 de tari.
Calitatea ceaiului cultivat aduce in prim-plan doar cateva tari: China, India, Ceylon (Sri Lanka), Formosa (Taiwan), Japonia si Kenya.

Lasă un comentariu